Начин на приготвяне
Гъбите се измиват много хубаво и се нарязват на парченца около 2 см. Кромидът се режете на ситно, а зеленият лук - на кръгчета.
Гъбите се задушават под капак. Когато се изпари водата, се прибавя кромидът, а след около 3 минути - и зеленият лук. След като се поизпържат, се прибавя сол, черен пипер на вкус и червения пипер.
Бърка се непрекъснато, да не загори. Изсипва се измитият вече ориз, разбърква се добре, да се смесят, и се налива гореща вода 1:4 според обема на ориза (1:4, защото към ориза има и гъби).
Затваря се с капака и трябва да къкри на тих огън, докато поеме водата и омекне напълно оризът.
Добавят се доматите и още сол, ако е необходимо. След 5-10 минути се прибавя нарязаният на ситно магданоз, разбърква се добре и готовия ориз с гъби отстранява от огъня.
Коментари