Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на тиган»Вкусни гъби кладници с ориз

Вкусни гъби кладници с ориз

Вкусни гъби кладници с ориз
Снимка: Ирина Андреева Jolie
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Ако имате кладница под ръка, опитайте непременно тази разкошотия"

Необходими Продукти

  • кладница - 1 кг гъби
  • зелен лук - 1 връзка
  • лук - 1 глава кромид
  • магданоз - 1 връзка
  • домати - 8 с.л. млени, от консерва
  • олио - 3 с.л.
  • ориз - 300 г
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се измиват много хубаво и се нарязват на парченца около 2 см. Кромидът се режете на ситно, а зеленият лук - на кръгчета.

Гъбите се задушават под капак. Когато се изпари водата, се прибавя кромидът, а след около 3 минути - и зеленият лук. След като се поизпържат, се прибавя сол, черен пипер на вкус и червения пипер.

Бърка се непрекъснато, да не загори. Изсипва се измитият вече ориз, разбърква се добре, да се смесят, и се налива гореща вода 1:4 според обема на ориза (1:4, защото към ориза има и гъби).

Затваря се с капака и трябва да къкри на тих огън, докато поеме водата и омекне напълно оризът.

Добавят се доматите и още сол, ако е необходимо. След 5-10 минути се прибавя нарязаният на ситно магданоз, разбърква се добре и готовия ориз с гъби отстранява от огъня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Даа,и гъбките заместват месото.Много е вкусна!
22.01.2016 18:37
3
1