Начин на приготвяне
Разбиваме двете яйца, а от третото отделяме само белтъка, а жълтъкът се оставя за намазване. Добавяме се солта, захарта и киселото мляко. Разбиваме добре.
Маята разтваряме в 1/2 ч.ч. хладка вода. Изсипваме към яйчната смес. Добавяме прясното мляко и разбъркваме. Сместа добавяме към брашното и замесваме меко тесто.
От полученото тесто правим топки, които разточваме на ленти, широки около 2-3 пръста.
Нарязваме кренвиршите наполовина, които завиваме с разточените тестени ленти.
Слагаме 2, 3 или 4 ленти, в зависимост от това колко искаме да са големи карандилките.
Готовите карандилки слагаме в намазнена тава. Намазваме ги с жълтъка и поръсваме с чубрица.
Печем кренвиршките в предварително загрята фурна до зачервяване.
Коментари