Начин на приготвяне
Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат водата и оцетът. Замесва се тесто, оформя се на топка и се разрязва на кръст с дълбочина около 2 см, покрива се с влажна кърпа и се оставя да престои на студено 15-20 минути.
Маслото се поръсва с брашно и се меси, повтаря се, докато стане твърдо колкото тестото. Тестото се разточва с дебела точилка звездообразно, като в средата трябва да бъде
по-дебело.
Маслото се слага в средата на разточеното тесто и се завива с краищата му, така че да се получи правоъгълник. Разточва се във формата на правоъгълник и отново се загъва като плик.
След всяко загъване и разточване тестото се оставя да почине
15-20 минути. Повтаря се 3-4 пъти. При последното разточване се прави кора с дебелина 1-1 1/2 см. От нея се изрязват 2 еднакви блата с размера на тавата, в която ще се пекат. Слагат се в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Набождат се с
вилица и се пекат в силна фурна.
Кремът се приготвя, като жълтъците и захарта се разбиват добре. Млякото се кипва отделно и се прибавят постепенно жълтъците, като се бърка бързо с тел. Брашното се размива с малко студена вода и се прибавя на струйка в кипящото мляко при непрекъснато бъркане.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към свалената от
огъня гореща смес. Като поизстине, кремът се разстила върху единия блат, и то на части. Върху крема се слага вторият блат, притиска се леко, за да прилепне към крема, нарязва се на парчета и се поръсва обилно с пудра захар, ароматизирана с ванилия.
Коментари