Крем-пита

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Крем-пита3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
5
"Всеки себеуважаващ се чревоугодник трябва да обича крем-пита. Всеки добър кулинар трябва да не лишава семейството си от нея."

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • масло - 180 г краве
  • сол - 1/2 ч.л.
  • оцет - около 10 капки
  • вода - 1 в.ч.
  • брашно - за поръсване
  • За крема
  • прясно мляко - 3 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 - 2
  • пудра захар - 1/2 ч.ч. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява със солта. Прави се кладенче в средата и в него се слагат водата и оцетът. Замесва се тесто, оформя се на топка и се разрязва на кръст с дълбочина около 2 см, покрива се с влажна кърпа и се оставя да престои на студено 15-20 минути.

Маслото се поръсва с брашно и се меси, повтаря се, докато стане твърдо колкото тестото. Тестото се разточва с дебела точилка звездообразно, като в средата трябва да бъде

по-дебело.

Маслото се слага в средата на разточеното тесто и се завива с краищата му, така че да се получи правоъгълник. Разточва се във формата на правоъгълник и отново се загъва като плик.

След всяко загъване и разточване тестото се оставя да почине

15-20 минути. Повтаря се 3-4 пъти. При последното разточване се прави кора с дебелина 1-1 1/2 см. От нея се изрязват 2 еднакви блата с размера на тавата, в която ще се пекат. Слагат се в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Набождат се с

вилица и се пекат в силна фурна.

Кремът се приготвя, като жълтъците и захарта се разбиват добре. Млякото се кипва отделно и се прибавят постепенно жълтъците, като се бърка бързо с тел. Брашното се размива с малко студена вода и се прибавя на струйка в кипящото мляко при непрекъснато бъркане.

Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към свалената от

огъня гореща смес. Като поизстине, кремът се разстила върху единия блат, и то на части. Върху крема се слага вторият блат, притиска се леко, за да прилепне към крема, нарязва се на парчета и се поръсва обилно с пудра захар, ароматизирана с ванилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Напомня ми на торта Наполеон.
04.10.2018 17:21