Начин на приготвяне
Брашното се пресява през затоплено сито. Прави се кладенче в средата и се слагат последователно разбитото със содата мляко, олиото, захарта, яйцето, солта и размитата в чаша топла вода мая.
Прибавя се на порции чаша хладка вода, за да се замеси меко тесто. Покрива се и се оставя на топло място да втаса. Тестото трябва да бъде добре измесено.
Меси се върху набрашнена повърхност или се бие върху дъската за месене. Готово е, когато на повърхността му се появят мехурчета и увеличи обема си.
След като втаса, се размесва отново и се разделя на три топки с различна големина. Най-голямата се разточва на кора с дебелина 2÷3 см.
Слага се в предварително намазана с олио и поръсена с брашно тава и се разрязва с остър нож на кръст, като разрезът е на 5-6 см от края на кората. Получават се 4 триъгълника.
Върхът на всеки триъгълник се повдига и се залепва върху края на кората. По този начин в средата на кората се получава празен кръг.
В него се слага втората кора, разточена и разрязана по същия начин. В малкия кръг се слага най-малката разточена кора.
Притиска се леко, намазва се с разбития с 1 чаена лъжичка студени вода жълтък. Пече се в незагрята предварително фурна при умерена температура.
След изпичането погачата се покрива с кърпа, за да омекне.
Погачата със захар е готова.