Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното. В друга купичка сипете водата и в нея разтворете маята и захарта.
Към брашното добавете солта, олиото и накрая маята. Замесете гладко и еластично тесто.
Намажете с олио и оставете да втаса за 1.30ч-2 часа. Вземете подходящ дълбок керамичен съд с капак.
Поставете го в незагрята фурна и включете на 170 градуса. След като се загрее достатъчно, извадете съда от фурната.
Поръсете обилно с брашно и поставете внимателно втасалото тесто. Намажете с олио и малко мляко и поръсете с овесени ядки. Поставете капака и върнете съда обратно във фурната.
Печете около 30-35 минути. След това махнете капака и допечете за още десетина минути.
Извадете пълнозърнестия хляб внимателно и го покрийте с чиста кърпа.
Аз използвах керамичния съд на уреда за бавно готвене Крок-пот.
Пълнозърнестият хляб с овесени ядки в керамичен съд е готов.