Начин на приготвяне
В купата, в която ще месим, пресяваме брашното два пъти. Добавяме солта, ваниловата захар, 1 с.л от захарта. Разбъркваме и правим кладенче.
Добавяме маята, разтворена и шупнала в малко прясно мляко с 1 ч.л. захар. Добавяме разбитите яйца.
Загряваме прясното мляко с останалата захар, бъркаме до разтопяване на захарта и към него добавяме ракията, кората от лимон и есенцията.
В купичка разтопяваме кравето масло и го смесваме с олиото.
Разбъркваме продуктите в голямата купа и на тънка струйка добавяме млякото. Добавяме и половината от маслото. Замесваме меко тесто за козунак, а останалото масло добавяме постепенно и месим до неговото усвояване. Покриваме купата със стреч фолио и кърпа и оставяме да втаса и да удвои обема си.
Втасалото тесто разстиламе с ръце в продълговата форма. Изрязваме три ленти. Върху всяка поставяме парченца локум (може стафиди, шоколад, каквото ви харесва), завиваме всяка поотделно и сплитаме козунака на плитка.
Завиваме плитката на кръг и поставяме в дълбока тава (20 см с ринг). Покриваме с кърпа и оставяме да втаса отново.
Намазваме с 1 жълтък и 1 ч.л. вода. Поръсваме с мокра кристална захар, перлена захар и филирани бадеми. Поставяме и парченца от локума.
Печем в предварително загрята фурна на 150°C за 20-25 минути. След това поставяме фолио отгоре, усилваме фурната на 170 градуса и печем още 25-30 минути.
Готовия козунак с ракия вадим от фурната, оставяме за 5-10 минути и махаме тавата. Невероятно вкусен е!
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа, по рецепта на Петя Аргирова.