Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с мас

Козунак с мас

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Козунак с мас1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 бр.
"Дали открихме тайната на козунака на конци или просто си търсим оправдание, за да опитаме още един пухкав козунак"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 5 броя
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • мас - към 250 г
  • стафиди
  • бадеми
  • портокали - 1/2 от сокът и настъргана кора на 1 неголям портокал
  • ванилия - 1 прахче
  • мая - около 20 - 30 г жива
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 1/2 от хладкото мляко с 1 ч.л. захар и малко брашно. Получената кашица оставете на топло да втаса.

Пресейте брашното, направете калденче и добавете втасалата мая, разбитите яйца, захарта, разтворена в останалото прясно мляко, ванилията, портокаловия сок и кора.

Добавяйки постепенно от маста замесете тестото и месете до получаването на мехури. Разстилайте и събирайте тестото вместо да го удряте по масата. Оставете в намазнена купа да втаса, докато удвои обема си.

От готовото тесто оформете 1 голям или 2 по-малки козунака, като ги сплетете на плитка и слагате в тях стафиди и бадеми.

Оставете отново да втасат на топло, като ги покриете внимателно с кърпа. Щом отново увеличат обема си ги намажете с разбито яйце, поръсете със захар и по желание забодете бадеми.

Сложете да се изпекат в предварително загряна силна фурна. На 10-15 минута намалете и опечете до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
32
20
10
Дай твоята оценка: