Начин на приготвяне
Във малка тенджера се сваряват картофите и морковите, обелени и нарязани на половинки. Отцеждат се и се оставят да изстинат.
В голяма купа се намачкват парчетата скумрия от консерва. Най-добре става със скумрия с доматен сос или такава във зехтин. Прибавят се постепенно грахът, киселите краставички, нарязани на дребно, и се добавя доматеното пюре. Обърква се добре.
Изстиналите картофи и моркови се нарязват на кубчета и се изсипват при другите зеленчуци. Внимателно се обърква и се подправя със черен пипер, босилек, лъжица зехтин и лимонов сок и сол на вкус.
Имайте предвид, че след като престои, картофите поемат част от солта.
Така приготвената салата се оставя да престои 2ч в хадилник.