Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Патладжан с доматен сос

Патладжан с доматен сос

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110347628
Патладжан с доматен сос
Снимка: Никола
2 / 3
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4-6

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 - 3 едри
  • олио - около 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 - 3 бр.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • брашно - 1 с.л.
  • захар - 1 щипка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се нарязват на колелца, дебели около 1 см. Посоляват се и се нареждат върху парче памучен плат. Отгоре също се покриват с плат, за да се отцедят. Предварително ги опитайте дали не горчат. Против горчилката не помага никакво солено промиване! За да няма рискове, купете си шарени или бели патладжани. Те не горчат.

Пържат се в тефлонов тиган, захлупени, а за да ги надхитрим, да не изпиват всичкото олио вкъщи (те са направо като сюнгери при пържене! ), точно преди да ги сложим в тигана, само ги намазваме с олио (като естествено намазваме и ръцете си, но няма друг начин).

Към всяка порция патладжанени колелца, които пържим, добавяме по 2-3 супени лъжици вода в момента, когато вече леко са се запържили и от двете страни. Доизпържваме ги на по-слаб огън, отново захлупени. Така те стават не много мазни, но достатъчно мекички.

Поднасяме ги със соса, който се прави по следния начин. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и леко се запържват. Добавя се сокът от настърганите домати, сол и щипка захар. Когато се посгъсти, дръпваме от огъня и прецеждаме през едра цедка. Отново връщаме на огъня и сгъстяваме чрез разбъркване на тих огън с 1 с.л. размитото на кашичка брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: