Начин на приготвяне
Започнете с приготвяне на соса. Загрейте в тиган 5 супени лъжици олио. Нарежете лука и чушката на дребно и ги запържете. След като омекнат, добавете настърганите или пасирани домати заедно с нарязаните на ситно скилидки чесън.
Овкусете соса със сол, лъжичка сос Уорчестър, малко кафява захар, сух риган, смлян черен пипер и малко чили. Гответе соса, докато се сгъсти.
Патладжаните нарежете на колелца и накиснете в подсолена вода за около половин час, за да се отнеме от горчивината им, ако има такава. Подсушете ги, посолете ги и ги изпържете в тиган със загрято олио.
Готовите патладжани поставете върху кухненска хартия, за да се отнеме излишната мазнина.
Прехвърлете доматеният сос в тавичка и в нея наредете едно до друго колелца изпържен патладжан. Върху всеки сложете резенче моцарела, отново патладжан.
Трябва да се получат три реда патладжан и три реда моцарела. Сложете тавичката или съда за печене във фурната и гответе патладжан в доматен сос и моцарела на 200 °C за около половин час.
Сервирайте патладжаните в доматен сос поръсени с нарязан на дребно пресен магданоз.
В сезона на патладжана опитай непременно и другите специалитети с патладжан, а именно рулцата от патладжан, разядката баба гануш или тази невероятни патладжани с кайма.