Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Торта с къпини и орехи

Торта с къпини и орехи

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Торта с къпини и орехи1 / 2
03/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
130 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • брашно - 200 г
  • масло - 150 г
  • пудра захар - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • боб - или някакво друго вариво за пристискане на блата при печене
  • За плънката орехи
  • орехи - 300 г
  • захар - 150 г
  • масло - 20 г
  • черен шоколад - 50 г
  • яйца - 4 бр.
  • пудра захар - 50 г
  • ябълки - 2 бр., кисели
  • нишесте - 30 г
  • желе - 100 г, ябълково или сладко
  • За желатиновата заливка
  • желатин - 1 пакетче
  • захар - 80 г
  • портокалов сок - 100 мл, прясно изцеден
  • къпини - 900 г, замразени
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете:

От маслото, пудрата захар, солта и брашното замесваме умерено твърдо тесто, което увиваме с фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник за 1 час.

Във форма за торта с диаметър 28 см постиламе хартия за печене, разточваме тестото на кора с диаметър 32 см, която поставяме във формата, като притискаме краищата му към стените ѝ. Надупчваме тестото с вилица, слагаме хартия за печене, върху която изсипваме боба за тежест при печенето, за да не се надува тестото.

Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. Вадим го и махаме тежестите.

За плънката:

Смиламе на едро ореховите ядки.

Разтопяваме 50 г захар и към нея прибавяме ореховите ядки и маслото да се карамелизират. Оставяме да изстинат и ги начукваме на едро.

Отделно начупваме шоколада на малки парчета и в го разтопяваме на водна баня.

Отделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме с пудра с 1/2 от захарта на крем. Белтъците разбиваме на пяна и към нея постепенно прибавяме останалата захар.

Ябълките рендосваме и ги прецеждаме през тензух.

В съд разбъркваме ¾ от карамелизираните орехи, разтопения шоколад, разбитите жълтъци и рендосаните ябълки. Накрая прибавяме разбитите белтъци и нишестето.

Тази смес разстиламе върху блата, който изпекохме и запичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути. Оставяме да изстине и заливаме с леко затопленото ябълково желе.

За желатиновата заливка:

Желатина накисваме в студена вода според указанията върху опаковката.

Захарта загряваме заедно с портокаловия сок.

Размразяваме къпините и ги прецеждаме през широка цедка. Прецедения сок загряваме и към него прибавяме накиснатия желатин, добавяме и къпините и прибираме сместа в хладилник за кратко.

Изваждаме тортата от формата и я поставяме в чиния за торта.

Отново върху нея стягаме обръча на формата и изсипваме къпините с желатина.

Оставяме тортата да стегне желатина за поне 2 часа в хладилника.

При сервиране поръсваме с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: