Начин на приготвяне
За блатовете:
От маслото, пудрата захар, солта и брашното замесваме умерено твърдо тесто, което увиваме с фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилник за 1 час.
Във форма за торта с диаметър 28 см постиламе хартия за печене, разточваме тестото на кора с диаметър 32 см, която поставяме във формата, като притискаме краищата му към стените ѝ. Надупчваме тестото с вилица, слагаме хартия за печене, върху която изсипваме боба за тежест при печенето, за да не се надува тестото.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. Вадим го и махаме тежестите.
За плънката:
Смиламе на едро ореховите ядки.
Разтопяваме 50 г захар и към нея прибавяме ореховите ядки и маслото да се карамелизират. Оставяме да изстинат и ги начукваме на едро.
Отделно начупваме шоколада на малки парчета и в го разтопяваме на водна баня.
Отделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме с пудра с 1/2 от захарта на крем. Белтъците разбиваме на пяна и към нея постепенно прибавяме останалата захар.
Ябълките рендосваме и ги прецеждаме през тензух.
В съд разбъркваме ¾ от карамелизираните орехи, разтопения шоколад, разбитите жълтъци и рендосаните ябълки. Накрая прибавяме разбитите белтъци и нишестето.
Тази смес разстиламе върху блата, който изпекохме и запичаме в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути. Оставяме да изстине и заливаме с леко затопленото ябълково желе.
За желатиновата заливка:
Желатина накисваме в студена вода според указанията върху опаковката.
Захарта загряваме заедно с портокаловия сок.
Размразяваме къпините и ги прецеждаме през широка цедка. Прецедения сок загряваме и към него прибавяме накиснатия желатин, добавяме и къпините и прибираме сместа в хладилник за кратко.
Изваждаме тортата от формата и я поставяме в чиния за торта.
Отново върху нея стягаме обръча на формата и изсипваме къпините с желатина.
Оставяме тортата да стегне желатина за поне 2 часа в хладилника.
При сервиране поръсваме с пудра захар.