Начин на приготвяне
Оризът се залива с 2 ракиени чашки вода и съдът с него (аз го правя в джезвето за кафе) се слага върху нагорещената плоча. Щом заври, се превключва на 1 и се вари така, докато водата попие и се изпари (отнема около 10 минути).
Лукът и магданозът се нарязват на ситно и се прибавят към каймата заедно с яйцето, черния пипер, чубрицата, сол и полусварения ориз. Омесва се добре и се оставя да отлежи, докато правим другите магии.
А те са: нарязваме моркова на ситни парченца или стотинки, които слагаме в тенджера. Заливаме с около литър и канче вода, сипваме сол и пащърнак (може универсална подправка за супи) и оставяме да заври.
В това време от каймата правим топчета колкото едър орех. Щом водата в тенджерата заври, пускаме кюфтенцата в нея. Щом заври отново, превключваме на 2.
В отделен съд с пасатора разбиваме брашното, киселото мляко и част от охладения бульон на рядка каша. След двайсеттина минути с решетеста лъжица изваждаме кюфтенцата. В останалия бульон с разбъркване добавяме брашнената каша и я докарваме до сгъстяване.
Дръпваме от огъня, връщаме кюфтенцата на мястото им в кашата и пускаме отгоре бучката масло. Това може да го хапват и дечица на възраст под годинка!
Коментари