Начин на приготвяне
Компотът може да е от ягоди, малини, кайсии, праскови, сливи – важното е да е достатъчно сладък! ).
Ударението е на Е! Защото кремът, макар да е възкисел, все пак не е като оцет. Освен това киселът може и да е на млечна основа и тогава пък изобщо не е кùсел.
Картофите се обелват, настъргват се на едро ренде, заливат се с литър вода и се разбъркват. Сместа се прецежда в стъклена купа, картофените стърготини се изхвърлят, а водният разтвор се оставя да престои, докато водата се избистри, а на дъното се образува бяла утайка. След това водата се отлива, а утайката се използва за сгъстяването на кисела.
Една чаша от сока на компота се смесва с картофената утайка.
Останалият компот се кипва и в него на тънка струйка чрез разбъркване се налива сместа от картофено нишесте и компот. Киселът се разбърква с решетеста лопатка на умерен огън, докато започне да образува кратери (да ври). Когато е готов, се дръпва от огъня, разлива се в купички и се изстудява.
Кисел на млечна основа се прави по същия начин, само че вместо компот се използва 1 литър мляко с 1.5 чаша захар и 2 праха ванилия.
Времето за приготвяне 10-20 минути (зависи дали ползваме готово нишесте или ще си го правим)
Коментари