Начин на приготвяне
Орехите леко се запичат, по-скоро се подсушават на около 150 градуса, докато светлата им част стане жълтеникава.
Захарта се разтапя с водата и лимоновия сок в тиган, нагрява се, докато добие леко жълтеникав цвят, добавя се маслото и с постоянно разбъркване сместа се докарва до златисто-кафяво. По принцип, за да направим добър карамел, огънят не бива да е много силен!
В нея се изсипват орехите, начупени на четвъртинки. Овалват се и се изваждат в чиния, покрита с хартия за печене.
Когато се повтвърдят леко, се прехвърлят в студена чиния, после се разделят, изчаква се да изстинат окончателно и се прибират в херметичен буркан на сухо и хладно.
Заради захарта те са хигроскопични и трябва или да се консумират в кратки срокове, или да се изолират с домакинска хартия под капака на буркана.
Не ги използвайте като мезе към алкохол! Ореховите люспи засилват действието му и ще се напиете много бързо и лошо!
Коментари