Заек в гърне

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Заек в гърне2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8-10
"Заекът е капризен за готвене, не е достатъчно само да го сложите в гърне, преди това трябва да го мариновате и запечатате. Но, след това ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 заек
  • картофи - 4 - 5 броя
  • моркови
  • лук - 2 глави кромид + 3 стръка зелен
  • бекон - 200 г
  • колбас - 500 г сурова наденица
  • карамфил - няколко зърна
  • чубрица
  • вино - 2 ч.ч. бяло
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • мащерка - няколко стръка цели
  • дафинов лист
  • масло - 1 пакетче
  • оцет - 250 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе марината от 2 л вода, 1/2 л вино, 1/4 л оцет, морков, лук, дафинови листа, зърна черен пипер и няколко карамфилчета.

Сложете да заври и варете в продължение на 10 минути. Оставете да се охлади и накиснете заека в нея за 1 денонощие, като се обръща на няколко пъти.

На следващия ден отцедете месото, порционирайте го и го изпържете равномерно от двете страни в половината от сгорещеното масло (може да сипете и малко олио).

В глиненото гърне наредете нарязаните на едро зеленчуци, бекона и наденицата. Поръсете с подправките на вкус, залейте с 1 ч.ч. вино и 1 ч.ч. от маринатата.

Наредете запърженото заешко и разбъркайте леко в гърнето. Похлупете и сложете да се пече за 2 часа на 180-200 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ginka
Ginka
Стана много вкусно, всички вкъщи ядоха с удоволствие :)
14.02.2012 16:43
1