Начин на приготвяне
Лукът и морковите се нарязват на дребно и се задушават в мазнината до омекване.
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кръгчета. Задушените зеленчуци се разбъркват с картофите. Подсоляват се и се поставят в тавичка.
Заливат се малко с гореща вода и отгоре се подреждат доматите, нарязани на кръгчета, лимонът, нарязан на тънки полукръгове.
Чесънът, почистен от люспите, се нарязва напречно на скилидката и се размесва с част от магданоза и копъра. След което се прибавя към подготвената за печене плакия.
Пече се в умерена фурна, като малко преди финала се поръсва с настърган кашкавал.
Готовата плакия се поднася със ситно нарязаните магданоз и копър, като преди сервиране се оставя да се охлади леко.