Начин на приготвяне
Почистваме маслините от костилките. Слагаме ги в купа и ги пасираме много добре с пасатор. Добавяме 5-6 с.л зехтин Екстра върджин.
Подправяме с малко сол и черен пипер. Солта трябва да малко, защото маслините Ви може да са от по-солените. Маслините, които използвах, са големи и месести.
Отцеждаме от жълт лимон 2 с.л сок и го добавяме при другите съставки в купата.
Разбъркваме всичко. Накъсваме 5 листенца от пресен босилек. Пасираме отново всичко много добре с помощта на пасатор.
След като направим маслиновия пастет го слагаме в малка купичка и украсяваме с 2 листенца прасен босилек.
С пастета можем да си мажем филийки препечен хляб или брускети.