Начин на приготвяне
От брашното, нарязаното на парченца масло, захарта и солта се омесва твърдо тесто и се оставя за 2 часа в хладилника.
Черешите се отцеждат и се изчистват от костилките. Брашното и захарта се размиват в сока от компота и сместа се вари на тих огън.
Прибавят се маслото и вишновката и кремът се бърка, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се оставя да поизстине.
Две трети от тестото се разточва и се слага в тортена форма, така че краищата на кората да достигат до горния ръб. Отгоре се нареждат отцедените череши и се заливат с крема.
Пълнежът се покрива с кора от останалото тесто, като краищата на горната и долната кора се защипват.
Сладкишът се намазва с разбития жълтък и се пече 10 минути в силна фурна.
След това температурата се намалява и паят се пече още 20 минути.
Черешовият пай с вкусен пълнеж е готов.