Начин на приготвяне
Към омекналото и разбито масло се прибавят последователно половината от захарта, 1 цяло яйце, жълтъкът, солта и ванилията.
Сместа се разбива добре и към нея лъжица по лъжица се прибавя пресятото с бакпулвера брашно и какао.
Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с галета тортена форма и се пече 20 минути в умерена фурна, след което се изважда и се оставя да поизстине.
Върху блата се разпределя измитото и внимателно подсушено френско грозде. Покрива се с белтъците, разбити на твърд сняг с останалата захар и смлените орехи.
Сладкишът се слага отново във фурната (повдигнат на решетка) и се пече около 25 минути при температура 150°- 180°С.
Накрая се залива с разпопен шоколад за готвене и шоколадовия сладкиш се охлажда.
Шоколадовият сладкиш с френско грозде е готов.