Начин на приготвяне
Маковото семе се слага в малък съд и се залива с портокаловия сок. Омекналото масло се разбива със захарта до побеляване. Едно по едно се прибавят яйцата, като се внимава да не се пресече маслото.
Добавят се портокаловата кора и брашното, пресято с бакпулвера, като се редуват с маковата смес. Тестото се разбърква добре и се изсипва в тортена форма, покрита с намаслена хартия.
Пече се около 45 минути в предварително загрята фурна при 180°С. Опеченият блат се оставя да престои десетина минути във формата, след което се обръща върху решетка да изстине.
Приготвя се кремът. Захарта и портокаловият сок се слагат в малък съд и се бъркат на умерен огън, докато захарта се разтопи. Прибавя се тънко обелената и нарязана кора на портокала.
Сместа се кипва 5 минути и се сваля от огъня. Портокаловите корички се изваждат и се нареждат върху решетка, за да изсъхнат. Омекналото масло се разбива до побеляване.
Малко по малко се прибавя напълно изстиналият портокалов сироп и сместа се разбива, докато се изглади. Изстиналият сладкиш се разрязва хоризонтално на два по‐тънки блата.
Единият се слага в чиния за сервиране, намазва се с половината от крема и се покрива с втория блат. Отгоре сладкишът се намазва с останалия крем и се украсява със захаросаните портокалови корички.