Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Лучена Супа»Прословутата френска лучена супа

Прословутата френска лучена супа

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
Прословутата френска лучена супа2 / 2
31/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
4-6
"Една класика в френската кухня. Бърза, икономична, диетична и ужасно вкусна лучена супа по класическа рецепта!"

Необходими Продукти

  • лук - 3 големи глави
  • захар - 0, 5 ч.л.
  • сол - 0, 5 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • черен пипер - щипка
  • бульон - 4 чаши
  • хляб - според броя на порциите, нарязан ден - два преди това на филии
  • френско сирене - Чедър 1/4 чаша
  • бренди - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера наливаме зехтина и нагряваме до средна температура.

Прибавяме предварително нарязания на шайби лук, солта, захарта и пипера и задушаваме, докато лукът стане прозрачен.

Намаляваме огъня на най-тих и оставяме да се задушава така час и половина, като от време на време разбъркваме.

Лукът е готов, когато се карамелизира и стане златисто-кафяв. Този процес може да се ускори, но разбъркваме непрекъснато. По-добре е, разбира се, да готвим бавно, тогава ястието става по-ароматно.

После прибавяме целия бульон, брендито и го кипваме да се размеси и да стане кафеникав. Бульонът може да е зеленчуков (за вегетарианския вариант), но по класическите канони трябва да е телешки, варен бавно близо 10 часа!

Славяме от огъня, но екшънът продължава. Изливаме супата в глинени гърненца (гювечета) и върху всяка порция слагаме филията, щедро наръсена с настърганото сирене, след което слагаме във фурната, докато сиренето добие кафеникава коричка.

Преди да сервираме, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
50
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivo
Ivo
При час и половина "задушаване" на лука в 2 с.л. зехтин, ще е напълно изгорял, колкото и да е слаб огъня.
07.06.2016 19:26
4