Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Унгарски сладкиш с извара

Унгарски сладкиш с извара

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110344618
Унгарски сладкиш с извара1 / 2
02/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
5-6

Необходими Продукти

  • брашно - 1 1/2 чаша
  • масло - 100 г
  • извара - 500 г
  • захар - 1 1/2 ч.ч. (1/2 - за тестото, останалата - за плънката от извара)
  • бакпулвер - 10 г
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • ванилия - 1 пак.
  • кондензирано мляко - 200 мл сладко
  • сметана - 3 - 4 суп.лъж. 20 - 25% течна
  • шоколад - 150 г натурален
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме брашното със захарта и бакпулвера. Прибавяме омекналото масло и претриваме всичко на трохи, като това може да стане с ръце, може и с пресата за картофи.

Сега пригответе плънката. Смесваме изварата, яйцата, чашата захар и ванилията. Добре е изварата да е с масленост 9%. Броят на яйцата зависи от големината и консистенцията на изварата. Плънката не бива да е твърде течна.

Започваме да оформяме сладкиша. Във форма с диаметър 26-28 см застиламе дъното с хартия за печене и слагаме една трета от маслено-брашнената смес. Изглаждаме.

Разстиламе отгоре половината плънка от извара. Така редуваме тесто/плънка, като завършваме с тесто. Слагаме сладкиша да се изпече в загрята фурна. Печем 50-60 минути на 180 градуса. Проверяваме дали е готов с дървено шишче или клечка за зъби.

Докато сладкишът се пече, приготвяме глазурата или заливката. За целта смесваме сметаната с кондензираното мляко. Около 5 минути преди края на печенето разтапяме шоколада.

Изваждаме горещия сладкиш от фурната и го заливаме със сместа от сметана и кондензирано мляко. Отгоре на тънка струя хаотично нанасяме шоколада.

Можем да го правим с шприц или с лъжица. След това с нож или дървено шишче изтегляме от шоколада различни шарки. Охлаждаме сладкиша и го изваждаме от формата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: