Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с извара и кайсии

Сладкиш с извара и кайсии

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладкиш с извара и кайсии
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Кафето е най-вкусно с парче сладкиш с извара и кайсии"

Необходими Продукти

  • кайсии - 6 бр. (200 г)
  • извара - 200 г
  • кисело мляко - 30 г
  • брашно - 160 г
  • захар - 150 г
  • бакпулвер - 10 г
  • масло - 60 г, на стайна температура, меко
  • яйца - 2 бр
  • ванилия - 1 прахче
  • карамелен сироп - 4 с.л. или на вкус
  • За глазура
  • сладко от кайсии - 3 с.л.
  • вода - 4 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • желатин - 1 лист
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С миксер разбийте мекото масло със захарта и без да спирате да разбивате прибавете яйцата едно по едно, последвани от киселото мляко, изварата и ванилията.

Щом постигнете хомогенна смес (ще останат малки бучици от изварата, но това да не ви притеснява) прибавете брашното, пресято с бакпулвера, на части.

В подходяща форма за сладкиш поставете хартия за печене или намаслете и набрашнете повърхността ѝ. На дъното подредете кайсийките разполовени на две и полейте с карамеления сос. Върху тях излейте кексовата смес и поставете в предварително загрята на 175 градуса фурна с вентилатор. Печете до суха клечка, около 35 минути.

Готовия сладкиш извадете от формата и оставете да се охлади върху решетка. Ако не сте ползвали хартия за печене е възможно на дъното на формата да са останали залепени кайсии, но не е фатално, може да си ги поставите отново върху сладкиша.

Докато изстива си пригответе глазурата, като смесите сладкото, водата и захарта и поставите на котлона докато заври. Щом това се случи, отстранете от огъня и оставете около 3 минутки, през които си накиснете листа желатин във студена вода (аз ползвам такъв, който се накисва от 2 до 4 минути, но вие си вижте колко е указано като време от производителя на вашия) .

Отцедете добре желатинът от водата и сипете към още топлата смес, разбъркайте да се разтопи и с лъжичка намажете повърхността на сладкиша. Щом изстине, е готов за консумация.

Сервирайте с кисело мляко или чаша горещо кафе.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: