Начин на приготвяне
С миксер разбийте мекото масло със захарта и без да спирате да разбивате прибавете яйцата едно по едно, последвани от киселото мляко, изварата и ванилията.
Щом постигнете хомогенна смес (ще останат малки бучици от изварата, но това да не ви притеснява) прибавете брашното, пресято с бакпулвера, на части.
В подходяща форма за сладкиш поставете хартия за печене или намаслете и набрашнете повърхността ѝ. На дъното подредете кайсийките разполовени на две и полейте с карамеления сос. Върху тях излейте кексовата смес и поставете в предварително загрята на 175 градуса фурна с вентилатор. Печете до суха клечка, около 35 минути.
Готовия сладкиш извадете от формата и оставете да се охлади върху решетка. Ако не сте ползвали хартия за печене е възможно на дъното на формата да са останали залепени кайсии, но не е фатално, може да си ги поставите отново върху сладкиша.
Докато изстива си пригответе глазурата, като смесите сладкото, водата и захарта и поставите на котлона докато заври. Щом това се случи, отстранете от огъня и оставете около 3 минутки, през които си накиснете листа желатин във студена вода (аз ползвам такъв, който се накисва от 2 до 4 минути, но вие си вижте колко е указано като време от производителя на вашия) .
Отцедете добре желатинът от водата и сипете към още топлата смес, разбъркайте да се разтопи и с лъжичка намажете повърхността на сладкиша. Щом изстине, е готов за консумация.
Сервирайте с кисело мляко или чаша горещо кафе.
Да ви е сладко!