Начин на приготвяне
Правим кланче от пресятото брашно, като в него сме сложили солта и щипката захар.
В отделна купичка си разбъркваме топлата вода със маята, оцета и олиото, докато се разтвори. Изсипваме тази смес в брашното и омесваме меко тесто.
Разделяме на пет равни части и оформяме топки. Завиваме ги с кърпа и оставяме да починат не по-малко от 30 минути. От всяко топче разточваме тънка (прозрачна) кора, която посипваме с малко мазнина и сиренцето разбито с яйце. Завиваме на руло и нареждаме в подмазана тава в кръг (на охлюв).
Заливаме с разбит жълтък ( може и само мазнинка) и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса баничката поне 20 минути.
Готовата баница напръскваме съвсем леко с вода и покриваме с кърпа докато се поохлади и докато стане готова за консумация.
Добър апетит!
Коментари