Точена баничка

ИвелинаИвелина
Чирак
206229
Точена баничка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
7-8
"От тази точена домашна баничка направо ни потекоха лигите. Благодарим на Ивелина за прекрасната рецепта."

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - щипка
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 300 мл. топла
  • мая - около 1/2 кубче
  • за плънката
  • сиренце - 300 г
  • яйца - 1 - 2 бр.
  • олио - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Правим кланче от пресятото брашно, като в него сме сложили солта и щипката захар.

В отделна купичка си разбъркваме топлата вода със маята, оцета и олиото, докато се разтвори. Изсипваме тази смес в брашното и омесваме меко тесто.

Разделяме на пет равни части и оформяме топки. Завиваме ги с кърпа и оставяме да починат не по-малко от 30 минути. От всяко топче разточваме тънка (прозрачна) кора, която посипваме с малко мазнина и сиренцето разбито с яйце. Завиваме на руло и нареждаме в подмазана тава в кръг (на охлюв).

Заливаме с разбит жълтък ( може и само мазнинка) и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса баничката поне 20 минути.

Готовата баница напръскваме съвсем леко с вода и покриваме с кърпа докато се поохлади и докато стане готова за консумация.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Жанета
Жанета
Страхотна рецепта, опитайте.Бързо, лесно, вкусно Благодаря!
03.03.2016 16:32
Ивелина
Ивелина
Няма да съжаляваш, става страхотна! :)
25.02.2016 07:32
1
Renkata
Renkata
Ау, каква вкусотийка, направо ми се дояде такава баница. :) Скоро ще я спретнем.
24.02.2016 23:16
1