Начин на приготвяне
За блата: 4 супени лъжици мед се загряват на котлона и към тях се добавя една равна ч.л. сода бикарбонат, разбърква се, за да се получи бяла пенеста субстанция и се оставя да изстине.
През това време се разбиват яйцата със захарта с миксера, докато си удвои обемът. След това се добавят 6 с.л. с връх брашно, готова смес подправки за меденки, която може да се замени с 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. карамфил и 1/2 ч.л. сух джинджифил и щипка черен пипер.
Добавя се 1 бакпулвер и накрая се добавя медът. Разбърква се хубаво с шпатула и се изсипва върху намаслена хартия в голяма тава. Аз използвах тавата на фурната.
Пече се на 190 градуса около 15 минути, проверява се с клечка. Когато е готово, се изважда и след около пет минути блата се обръща върху покрита със захар или смлени орехи друга хартия, а тази върху която се е пекъл, внимателно се отлепя.
След това се навива на руло с новата хартия и се оставя да изстине в това положение. През това време си приготвям кремът. За целта разтопявам леко една кофичка течен шоколад и го добавям към една кофичка заквасена сметана.
Бъркам с шпатула, докато получа хомогенна смес. Когато блатът е изстинал, го сиропирам леко със сиропа от кафява захар с вода и ром или коняк, намазвам с крема и отново навивам на руло.
Отвън го измазвам с останалия крем и украсявам-в случая с кокосови стърготини, но може със смлени орехи или бадеми или по лично усмотрение. Хубаво е рулото да престои поне няколко часа на хладно.