Начин на приготвяне
Загряваме меда и като почне леко да ври слагаме содата, разбъркваме /получава се шупнала пяна/ и оставяме настрани да изстива.
Правим си тестото - разбъркваме с миксер яйцата и захарта до утрояване на обема си, сместа да стане лека и пухкава. Добавяме брашното, канелата, бакпулвера, щипка сол и разбъркваме с телена бъркалка. Добавяме и меда и разбъркваме добре.
Печем го в голяма тава, аз използвах тази на печката, върху хартия за печене, която намажете леко с олио /да не става мазно, просто леко с пръсти нанесете/. Печем в загрята на 190 градуса фурна за около 15-тина минутки, проверете тестото с клечка.
След като е готов изваждаме и обръщаме готовия блат върху кърпа, махаме хартията и навиваме на руло, докато блатът е още горещ и гъвкав. Оставяме го да изстине така, както е завит в кърпата.
Правим си крема. Тиквата сме си я приготвили печена - трябва ни 1 ч.ч. Минаваме я през цедка или тензух, за да изцедим излишната течност, че да не ни се разкашка сладкото руло. Тиквата не я пасираме, достатъчно е само да я изцедим, към нея добавяме около 300 г от заквасената сметана и пудрата захар. Разбъркваме добре.
Разнасяме крема върху рулото и пак навиваме. С остатъка от заквасената сметана измазваме рулото и поръсваме със смлени орехи /по желание печени или сурови/.