Начин на приготвяне
Направете захарен сироп, като в касерола сложите водата със захарта, сока и кората на една мандарина и ванилията. Оставете на котлона да ври на средна температура до получаване на гъст захарен сироп.
Сложете на хладно да се изстуди. Баклавата направете в намазнена с олиото тава с диаметър 30см. Вземете 5 бр. от корите, сложете ги на дъното на тавата и подгънете краищата, поръсете с част от орехите и 2 с.л. от гриса.
Отгоре наредете още 5 бр. кори, пак орехи и грис и така до края, като трябва да разпределите орехи, грис и кори за поне три реда.
Разтопете маслото, нарежете баклавата на ромбоиди и я залейте с горещото масло.
Загрейте фурната на 160-170 градуса и сложете да се пече за около 50 мин или до златисто-кафяв цвят. Извадете я от фурната и залейте със студения захарен сироп.
Като се охлади, я оставете в хладилник за поне 12 часа да поеме добре сиропа.
Коментари