Начин на приготвяне
Картофите се обелват, настъргват се на едро ренде, добавят се 3 с.л. олио, солта, чубрицата и стритият сух джоджен (гьозум), 1 ч.ч вода и се задушават до полуготовност-трябва да останат леко хрупкави.
Когато сместа изстине, към нея се добавят 2 яйца, натрошеното сирене и 1 к.ч. прясно мляко и се разбърква добре.
Отмерва се 1 к.ч. олио и с част от него се намазнява дъното на тава. Нареждат се пълнозърнести кори на два пласта, поръсва се малко олио и част от плънката.
Пак се нареждат кори на един ред, олио и плънка и така, докато свършат корите-за най-отгоре те трябва да са отново на два реда и се намазва с останалата мазнина.
Баницата се залива с 1 яйце разбито с 1 к.ч. прясно мляко, нарязва се на парчета и се пече като обикновена баница на 200 градуса. Когато е готова, се напръсква с вода и се завива с кърпа за двадесетина минути.