Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита - Коледен венец

Пита - Коледен венец

Пита - Коледен венец
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Празничен венец на вратата да закачите, вкусна пита Коледен венец на масата да сложите - празник е!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 80 г
  • яйца - 1 бр
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • мая - 1 бр. на прах
  • олио - 50 мл
  • брашно - около 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тази рецепта маята може да се активира в млякото със захар и брашно, но може и да се обърка с пресятото брашно и солта (сухите съставки).

А яйцето се разбива със останалото прясно мляко и олиото.

Замесва се хубаво гладко тесто, което се оставя покрито със кърпа или фолио да втаса на топло.

След като втаса, се разточват 4 обли кори, мажат се с олио без последната.

Разрязват се на 8 без външната част. Всеки триъгълник се реже и по средата, обръща се назад и се промушва от долу нагоре.

Така разрязвам всички останали и ги промушвам. Получава се като венец от листа.

Питата се оставя да втаса в топло помещение, докато удвои обема си.

Маже се с жълтък, лъжица прясно мляко и лъжица олио. Пече на 160 градуса в загрята фурна

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: