Начин на приготвяне
В хладка вода сипваме сухата мая и захарта. Добавят се 3 с.л. брашно и се разбърква на рядка каша.
Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, което да не лепне.
Намазва се с олио и оставяме да втаса 1 час на топло, покрито с фолио. Втасалото тесто се разделя на 8 равни части.
Оформят се 7 топки и нареждаме в намаслена тава с диаметър 26 см, като венец, а в средата се поставя чашка за крем карамел или каквато имате, но да е огнеупорна.
Последното тесто се оформя на два дълги фитила и се срязва на парчета, според броя на топките. Поставя се между две съседни топчета.
Оставя се да втаса още 30 минути, намазва се с отделения жълтък и поръсваме сусам.
Печем питката в загрята умерена фурна на 170 градуса до готовност за 35 минути. Изважда се, намазва се с масло и покриваме с кърпа.
Сервира се на празничната трапеза, като в средата се поставя запалена червена свещичка.
Весела и щастлива Нова година, бъдете здрави и успешни!