Сладкиш Ябълкова градина

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
695
961
2061
5
06/02/2016
"Чуден домашен сладкиш с ябълки, нежен крем и аромат на портокали. Прекрасен избор за днешния ден!"
Приготвяне45 мин.
Готвене40 мин.
Общо85 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 154
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • ябълки - 6 бр. средни, сладки
  • портокали - 1 бр.
  • за крема
  • яйца - 4 бр.
  • заквасена сметана - 400 г
  • пудинг - 2 пакета, ванилия
  • портокалова кора - от 1/2 портокал
  • захар - 150 г
  • за тестото
  • брашно - 300 г
  • масло - 175 г краве
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете маслено тесто, като за целта е необходимо да пресеете брашното, направете кладенче и в него сложете яйцето, захарта и студено масло на кубчета.

Размесете с ръце до пълното поемане на маслото и получаване на маслени трохи. Добавете 1 с.л. от млякото, отново замесете и добавете още 1 с.л. мляко.

Съединете всичко на тесто и оставете, покрито с опаковъчно фолио в хладилник за 30 мин.

Направете си крема, като яйцата разбиете със захарта и настъргана кора от портокал.

Прибавете сметаната и пудинга на прах и разбъркайте до получаване на гъста кремообразна хомогенна смес.

Измийте и почистете ябълките, след което ги издълбайте в средата, махнете семките, без да стигате до дъното. Отдолу ябълката трябва да е цяла.

След това ги обелете и намажете обилно със сока от портокала. Това ще предотврати потъмняването им.

Вземете охладеното тесто и разточете на кръгла кора, която да е по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще печете. Това е необходимо, за да може да покриете с тесто и част от стените на тавата.

Използвайте кръгла форма с падащ борд около 26 см. Намажете я с масло и сложете тестената кора, като с ръка внимателно притиснете и разнесете и по стените. Оформете борд с височина 2-3см.

Наредете вътре ябълките изправени, с разстояние между тях, и сипете подготвения крем, като трябва да сложите от него и вътре в издълбаната част на ябълките.

Сложете във фурната на 180 градуса за 40 мин., до получаване на златист цвят.

Оставете да се охлади добре, махнете ринга от формата и поръсете с пудра захар.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар