Еклерова крем торта

NEVINEVI
Помощник Готвач
1621k5283
Еклерова крем торта
Снимка: NEVI
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Някой иска ли торта? Невена ни зарадва с това еклерово изкушение.. Сладкарниците ряпа да ядат"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1 - 1/2 ч.ч.
  • ванилия
  • за сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • ванилия
  • лимонова кора
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • жълтъци - 4 бр.
  • брашно - 5 с.л.
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия
  • лимонова кора
  • сметана - 500 мл сладка
  • еклери - 10 бр. готови
  • за украса
  • сметана - 200 мл сладка
  • сладко от ягоди - 200 г
  • шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата разбийте яйцата и захарта докато побелеят. Прибавете ванилията и брашното и разбъркайте до получаването на гладка смес.

Във форма за торта с махащ се борд и размер 22 см изсипете сместа и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. В това време направете захарния сироп като сложите съставките в тенджера и загрейте.

След като се стопи захарта варете около 5 минути, за да се сгъсти сиропът. За крема разбийте сметаната, оставете в хладилник.

От брашното, жълтъците, лимоновата кора и 100 мил от млякото направете каша. Сложете останалото мляко и захарта на котлона и когато заври прибавете кашата при непрекъснато бъркане. Оставете да изстине напълно и тогава смесете със разбитата сметана.

Извадете охладения блат от формата и го под равнете с нож, ако се е издул в средата. Върнете го във формата и залейте с топлия сироп колкото поеме. Оставете да се охлади напълно.

След това намажете блата с 1/2 от крема, наредете еклерите като леко ги притиснете в крема. После сипете и другата част от крема и загладете. Оставете тортата за 4-5 часа в хладилник да стегне.

После махнете борда на формата, като прокарате нож по стените. Направете розички от сметаната по ръба на тортата и залейте със сладкото от ягоди. Нарежете шоколада на дребно и с него украсете отстрани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: