Начин на приготвяне
Намасляваме формичка с дълбочина от 10 см и диаметър от 22 см. Правим кръг върху хартия за печене, който да пасне на дъното на формата, изрязваме го и го поставяме там. След това набрашняваме стените на формата, а останалото брашно пресяваме добре заедно с бакпулвера.
След това трябва да се разбият в дълбок съд маслото, захарта и зехтинът. Към тя се слагат яйцата и се бие. Добавят се още млякото, ромовата есенция и ванилията, като биенето продължава.
На тънка струя се прибавя и брашното, като се бърка непрестанно. Когато се получи хомогенна смес, изсипваме малко от нея в друга купа и я оцветяваме с какаото.
След това започваме да изсипваме по малко двете смеси в центъра на формата за кекс, като ги редуваме. Когато кексовото тесто се изчерпи напълно, слагаме формата в загрята на 170 градуса фурна и печем около 75 минути или до суха клечка.
После обръщаме готовия кекс внимателно върху плоскост.