Начин на приготвяне
Натрийте джолана със сол и черен пипер, а зеленчуците нарежете на едро.
За това ястие е задължително използването на глинен съд - гърне или глинен гювеч.
Вземете гърнето и в него сложете доматите и червен пипер, по средата сложете джолана, а около него - зеленчуците.
Между тях поставете необелени скилидки чесън и подправките, полейте с олиото и вино и поръсете с магданоз.
Сложете капака и печете на 220 градуса, докато заври (около 40 мин), след това намалете градусите на 120 и задушавайте 5 часа.
По оригинална рецепта чомлекът се прави с телешко месо, като му се добавят коленце и опашки, доколкото знам, аз обаче не успях да намеря такива продукти.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за телешко с картофи или класическото телешко варено.
Коментари