Начин на приготвяне
Тази питка напомня много на италианската фокача и може да се гарнира с маслини, риган, семена, масло и шарена сол и т.н.
В купа изсипваме пресятото брашно със солта и сухата мая. Прибавете топлата вода и около 8 лъжици от зехтина и замесете еластично тесто.
Месенето продължава около 10 минути, след което тестото се оставя в намазнена купа и се покрива с фолио или кърпа. Оставете да втаса на топло за 1 час.
След като втаса тестото, премесваме го и оформяме според тавата, в която ще го печем. Аз съм използваме средна кръгла тава в този случай.
Тавата обилно се поръсва с брашно, а тестото се оформя като дебела кора, която да запълни цялата тава. С вилица или с пръсти направете няколко вдлъбнатини отгоре.
Оставете питката да втаса още 30-40 минути. Намажете я с останалия зехтин, поръсете със семената и изпечете в предварително загрята на 220-2400 градуса фурна.
Готовата питка се намазва с маслото и се покрива с кърпа за 5 минути.
Бързата питка с малко месене е много вкусна.