Начин на приготвяне
В купичка смесваме 2 лъжички от брашното, 1 с.л. от захарта, водата и маята. Разбъркваме и оставяме да шупне.
В друга купичка смесваме яйцата с рома, ванилията, млякото, солта и захарта и разбиваме с миксер до тяхното хомогенно състояние.
Прибавяме шупналата мая и стафидите. Пресятото брашно прибавяме на етапи. Получава се рядко тесто. Не добавяйте повече от описаното.
След като е разбъркано всичко, покриваме с кърпа и оставяме за един час на топло, за да втаса. След това го прехвърляме в намазнена тавичка и го покриваме отново с кърпа.
Оставяме да втаса за нови 30 минути. На края намазваме с жълтъка и млякото. Поръсваме козунака с бадеми и захар.
Печем козунака в предварително загрята фурна на 180 градуса, на долен и горен реотан.
Поставяме в най-долната част на фурната. Печем до златист цвят, след това покриваме с фолио и печем за нови 20 мин.
Да ви е сладко и светли празници с този вкусен козунак без месене.
Нека е пълна великденската ви трапеза!