Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Козунак без месене с бадеми

Козунак без месене с бадеми

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Козунак без месене с бадеми
Снимка: Иван Паунов
1 / 2с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
2 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
42 мин.
Порции
8
"Идея за козунак без месене, която могат да изпробват и начинаещите кулинари."

Необходими Продукти

  • брашно - 250
  • краве масло - 60 г
  • топла вода - 50 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • захар - 120 г
  • тъмен ром - 10 мл
  • прясна мая - 25 г
  • сол - 3 г
  • ванилова паста - 1/2 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • стафиди
  • сушени праскови
  • За поръсване и намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 10 мл
  • филирани бадеми - 50 г
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка смесваме 2 лъжички от брашното, 1 с.л. от захарта, водата и маята. Разбъркваме и оставяме да шупне.

В друга купичка смесваме яйцата с рома, ванилията, млякото, солта и захарта и разбиваме с миксер до тяхното хомогенно състояние.

Прибавяме шупналата мая и стафидите. Пресятото брашно прибавяме на етапи. Получава се рядко тесто. Не добавяйте повече от описаното.

След като е разбъркано всичко, покриваме с кърпа и оставяме за един час на топло, за да втаса. След това го прехвърляме в намазнена тавичка и го покриваме отново с кърпа.

Оставяме да втаса за нови 30 минути. На края намазваме с жълтъка и млякото. Поръсваме козунака с бадеми и захар.

Печем козунака в предварително загрята фурна на 180 градуса, на долен и горен реотан.

Поставяме в най-долната част на фурната. Печем до златист цвят, след това покриваме с фолио и печем за нови 20 мин.

Да ви е сладко и светли празници с този вкусен козунак без месене.

Нека е пълна великденската ви трапеза!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: