Начин на приготвяне
Нарязваме гъбите на дребно. Сваряваме ориза в пропорция 1 част ориз на 2.5 чаши вода под похлупак на тих огън в продължение на 20 минути.
Междувременно почистваме морковите, чесъна и зеления лук. Морковите нарязваме на жулиен, лука – на кръгчета. Сваряваме гъбите, морковите, лука, виното, соевия сос и оцета в 6 чаши вода.
Прибавяме намачкания чесън, 1 ч.л. зехтин. Когато гъбите и зеленчуците омекнат, ги прецеждаме и ги смесваме с топлия ориз.
Почистваме скаридите от черупките, правим надлъжен разрез по гръбчето им на дълбочина около 0. 5 см и ги почистваме.
Посоляваме ги и ги запържваме на средно силен огън в останалия зехтин за по 2-3 минути от всяка страна. После ги потапяме в чили соса и ги изваждаме.
Почистваме мангото от кората и костилката и го нарязваме на жулиен. Нарязваме перата зелен лук на дребно.
Смесваме мангото с ориза и зеленчуците, отгоре подреждаме скаридите и поръсваме с нарязаните зелени стръкчета лук.