Начин на приготвяне
Почистете и накиснете боба от вечерта в 1 л студена вода. На сутринта изплакнете и го сложете в глинено гърне и добавете нарязан лук, моркови, сухите чушки, доматите, 20 мл зехтин, содата, сол, щипка захар и мащерка.
Напълнете с вода, колкото да останат два пръста разстояние до капака, захлупете и варете на 200 градуса около 40-50 минути, след което намалете на 160 градуса и варете 3 часа.
Нарежете наденичките на парчета и изпържете за кратко в останалия зехтин, извадете и в същата мазнина сложете червения пипер и брашното, разбъркайте и след минута прибавете доматеното пюре, размито в 20 мл вода и подправете с чубрица.
Разбъркайте всичко и когато клокне, махнете го от котлона.
Извадете гърнето от фурната, махнете капака и сложете в него наденичките и запръжката, разбъркайте и подправете с джоджен.
Поставете фасул яхнията отново във фурната на 180 градуса още 15 минути без капак.