Начин на приготвяне
В брашното слагам солта и след това нарязаното на кубчета масло. Добавям маята и добре разбърквам. При брашното сипвам водата и яйцето, замесвам меко тесто.
Отрязвам около една трета от тестото. Оформям по-голямото парче на топка и го поставям върху хартия за печене. Оформям и по-малкото парче тесто на топка и го поставям отгоре.
С добре набрашнен пръст натискам в центъра на питката, като стигам до дъното на тавата. С нож правя линии, около 1 см дълбоки, през тестото и го маркирам на 12 парчета - започвам от средата на малката топка, през нея, продължавам надолу, през голямата.
Покривам питката със домакинско фолио и я оставям на топло място за 40 минути да втаса. Намазвам с разбития жълтък, мляко и олио, поръсвам със сусам и мак, и я слагам да се пече в загрята фурна на 160 градуса за около 35-40 минути.
Коментари