Начин на приготвяне
В плик с цип (от рода на тези за сандвичи) с вместимост 4-5 л, изсипваме маята, водата, солта, олиото и 3 чаши брашно. След това затваряме плика и го разклащаме няколко пъти, не прекалено дълго.
4-5 пъти с пръсти притискаме напред-назад сместа в плика върху масата, обращаме го и отново притискаме напред-назад, за да се съединят и размесят съставките.
Тестото трябва да е много меко. Взимаме плика и го слагаме в подходящ съд с топла вода за около 30 минути. Така започва да втасва.
След 30 минути изваждаме плика от водата, изтриваме го, разтваряме и добавяме останалата 1/4 чаша брашно. Затваряме плика и отново притискаме. Смесваме съставките, като няколко пъти внимателно и леко мачкаме плика (все едно перем на ръка).
След това оставяме на топло място за 1 час, за да втаса. Втасалото тесто се прехвърля върху набрашнена повърхност, разточва се и се оформя питка по избор. Прехвърля се в тава, покрита с хартия за печене.
Намазва се с предварително разбитото с вилица яйце, поръсва се със сусам и се оставя да втаса за около 15 минути. Печем в предварително загрята фурна, на 150 градуса за 40 минути, или до златисто.