Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Сушени домати с босилек

Сушени домати с босилек

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5141k2
Сушени домати с босилек
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
5 / 6
13/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
205 мин.
Порции
1 буркан
"Домашни сушени домати - полезна рецепта за всяка домакиня"

Необходими Продукти

  • чери домати - 1 кг
  • морска сол - 1 - 2 щипки
  • чесън - 1 скилидка
  • босилек - сушен или пресен е по ваш избор
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете доматите. В зависимост от тяхната големина ги нарежете на половинки или пък на четвъртини. Подредете ги в тава, която е постлана с хартия за печене и ги посолете с морската сол. Включете фурната на 110 градуса с вентилатор и оставете доматките да се изсушат.

Целият процес отнема между 3 и 6 часа, но никога повече от 6 часа. Колкото повече се сушат доматите, толкова по-трайни ще бъдат след това, но имайте предвид, че ще бъдат и по-твърди.

Аз обичам доматите да са леко дъвчащи. Щом решите, че доматите са се изсушили добре, ги извадете от фурната и ги оставете да изстинат. Обелете чесъна и го сипете в бурканче от 400 г заедно с босилека и зехтина.

Не загрявайте нито зехтина, нито буркана. Количеството на зехтина зависи от това колко ще натискате доматите в буркана. Не ги притискайте твърде много.

По отношение на съхрнението , може да ги оставите в шкаф, на хладно и тъмно. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: