Начин на приготвяне
550 г от брашното и сухата мая се смесват. Другите 50 се оставят за доизмесване, ако се наложи.
В отделна купа се разбива яйцето, добавят се кефирът, водата, олиото, солта и захарта.
Разбиват се добре, след това постепенно се добавя брашното с маята и се разбъркват с помощта на дървена лъжица или шпатула. Трябва да се получи меко, леко лепнещо тесто.
Тестото се покрива с мокра кърпа и се оставя на топло за около 2 часа, за да втаса.
Когато удвои обема си, без да се премесва много, от него се оформят 6-8 питки в зависимост от големината на парчетата тесто.
Оставят се за още 15-20 минути да втасат отново, намазват се с жълтък, разбит с олио и се поръсват с маково семе или сусам по желание.
Пекат се на 200 градуса за около 20-30 минути. Когато са готови, се напръскват с вода и се покриват с кърпа за петнадесетина минути.