Начин на приготвяне
Този вариант на тиквеник го правя за първи път, гледах рецепта една, но както винаги дадох малко от себе си в нея и стана разкош! Та сега бързам да я споделя с вас, та да и се насладите и вие!
Замесвате си тесто с продуктите, като предварително си разтворите маята със хладката вода, захарта и 2 с.л. брашно и я оставите леко да шупне.
Брашното ви да е пресято. Тестото трябва да е гладко омесено, след което се разделя на 6 равни части, които се оформят на топчета. Всяко топче се намазнява с малко олио. Оставят се да втасат под кърпа със стреч фолио, за да не съхнат.
Докато това става, си почистете и настържете тиквата. Аз от предния ден съм си почистила орехите, затова само ги счуквам. А може и купени.
При тиквата слагате захарта и канелата и омесвате добре.
Разтапяте маслото и го смесвате с олиото. Аз използвах около 30 г масло и допълних с олио до половината на чашата.
Всяко топче се разточва на тънко със малко брашно, след което внимателно се надърпва, за да не се скъса кората. Намазва се добре с мазнина и се поръсва обилно с тиква и орехи. Навива се на руло, усуква се в противоположни посоки и първото се навива на охлювче и поставя в центъра на тавата ви.
Покрай него се редят останалите кори, направени по същия начин. Накрая, когато е готово за печене, се намазва обилно с останалата мазнина. На мен ми стигна точно, но ако прецените, че не може с останалото количество мазнина да намажете обилно тиквеника, си прибавете необходимото.
Наръсвате след това останалите орехи отгоре и накрая - захарта. Печете в предварително загрята фурна на около 170-180 градуса без вентилатор до златисто. Когато я извадите, леко я напръскайте с вода и покрийте с кърпа, да отпусне.
Да ви е сладко!