Начин на приготвяне
В дълбока купa пресейте брашното и оформете кладенче. В него прибавете солта и налейте топлата вода, разбъркайте и започнете да месите тестото. След като тестото спре да лепи по пръстите, не прибавяйте брашно и доомесвате, докато при разрез вътре в тестото са се образували въздушни мехури.
От тестото оформете малки, колкото яйце, топки, които подреждате върху набрашнен плот и завивате с чиста кърпа. Оставяте така за не по-малко от 20 минути.
През това време натрошете сиренето и затоплете мазнината (не гореща).
Потопете няколко топки в мазнината и ги оваляйте от всички страни. Намажете тавата с твърда мас или масло и започнете да дърпате (разтегляте) топчетата едно по едно с пръсти на тънка кора.
Поставете кората в средата на тавата и разтегляте да стигне до края на тавата, поръсвате с малко мазнина и сирене и продължавате със останалите топчета. Намазнете последната кора (без да поръсвате сирене) с останалото олио, подвийте и леко разплескайте краищата, за да заеме цялото дъно на тавата с диаметър 36 см.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна, след като започне да се надува баницата, намалете градусите на 180.
Докато се пече, тя се издува като купол в средата. След като добие златисто кафяв загар, можете да я покриете с парче фолио, за да не прегаря отгоре, печете около 35-40 минути. Извадете готовата дърпана баница от фурната и леко с пръсти напръскайте със студена вода, завийте веднага и така за около 10 минути да се задуши.
Нарежете баницата първо на кръст (на 4), после отново на кръст (на 8) парчета, сервирайте топла.