Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Натурален сок без термична обработка и консерванти

Натурален сок без термична обработка и консерванти

Кака и БаткоКака и Батко
Новак
111459
Натурален сок без термична обработка и консерванти1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Най-добрият натурален сок - без консерванти, само натурален вкус"

Необходими Продукти

  • ягоди - 5 кг
  • захар - 5 кг
  • калиев сорбат - 10 г по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наближава сезонът на ягодовите плодове (ягоди, малини, къпини), естествено ще си отядем на пресни плодове, но ще помислим и за през зимата. От години не използвам термична обработка - от една страна, губят се витамините, от друга - вкусовите качества изчезват. В началото си играех да изцеждам плодовете през тензух, за да консервирам само сока им, но вече имам и по-мързелива рецепта.

Пасирам плодовете, добавям захар в съотношение 1 към 1 т.е. на един литър сок добавям 1 кг захар, бъркам до пълното разтваряне на захарта и разливам в компотени буркани. Не е нужно капачката да е херметически затворена, достатъчно е да не влизат прах и буболечки.

Няма заваряване, няма друг консервант освен захарта, макар че за сигурност е напълно безопасно да се добавят 10 г калиев сорбат на 5 литра от готовия сок.

След месец семките и месото са се отделили на повърхността, а от долу е останал бистър сок. Гъстото е идеален конфитюр, а сокът разреждате на вкус.

Остава да опитате, за да усетите истинския аромат на плодовете, но не се оплаквайте ако не ви стигне количеството!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка: