Начин на приготвяне
Наближава сезонът на ягодовите плодове (ягоди, малини, къпини), естествено ще си отядем на пресни плодове, но ще помислим и за през зимата. От години не използвам термична обработка - от една страна, губят се витамините, от друга - вкусовите качества изчезват. В началото си играех да изцеждам плодовете през тензух, за да консервирам само сока им, но вече имам и по-мързелива рецепта.
Пасирам плодовете, добавям захар в съотношение 1 към 1 т.е. на един литър сок добавям 1 кг захар, бъркам до пълното разтваряне на захарта и разливам в компотени буркани. Не е нужно капачката да е херметически затворена, достатъчно е да не влизат прах и буболечки.
Няма заваряване, няма друг консервант освен захарта, макар че за сигурност е напълно безопасно да се добавят 10 г калиев сорбат на 5 литра от готовия сок.
След месец семките и месото са се отделили на повърхността, а от долу е останал бистър сок. Гъстото е идеален конфитюр, а сокът разреждате на вкус.
Остава да опитате, за да усетите истинския аромат на плодовете, но не се оплаквайте ако не ви стигне количеството!