Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначено руло в кексова форма

Козуначено руло в кексова форма

Козуначено руло в кексова форма
Снимка: Elena Steinbach
5 / 7с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Тази рецепта е 2 в 1 вкусен домашен козунак във формата на кекс - приготвя се лесно и е истинска вкусотия"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 6 бр.
  • масло - 200 г
  • захар - 200 г
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 250 мл
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • есенция - 1 бр. течна лимонова
  • захар - 1 пакетче, лимонова
  • ванилия - 2 бр.
  • сол - 1 щ.
  • конфитюр - 1/2 малък буркан, от сини сливи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивам много добре яйцата със захарта, след което добавям и млякото.

Активирам маята с малко топло мляко, лъжица захар и лъжица брашно. От всички съставки омесвам меко и еластично тесто.

Удрям го в плота 25 пъти. Оставям го да втаса на топло и после го разделям на 6 части.

Всяка от трите топки разточвам на кора и мажа със сладко, навивам на тънко руло и оформям на фитили.

От трите фитила сплитам плитка. С другите три процедирам по същия начин.

Намазвам формата за кекс с олио и малко брашно и слагам първата готовата плитка.

Втората плитка разполагам в другата форма, защото формите са малки. Оставям ги на топло да втасат и после ги мажа със разбит жълтък, мляко и олио.

Посипвам козунака обилно със захар. Пека на 160 градуса в загрята фурна.

Козуначеното руло в кексова форма е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
512
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Nora Barakat
Nora Barakat
Здравейте.прясната мая може ли да се замени със суха и колко грама трябва да се сложат?благодаря
24.03.2018 13:19
1
Покажи всички подкоментари
Elena Steinbach
Elena Steinbach
Супер лесна и успешна рецепта! Получи се страхотен козунак :)
07.02.2017 15:42
2
3
Анелия Цонева
Анелия Цонева
Чудесно ми се получи, но аз добавих и локум и стана върховен. Това е най сполучливият ми козунак, идеално на конци се къса.
29.01.2017 10:54
5
2
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много апетитно изглежда.Чудесен вкус!
21.01.2017 17:59
2
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Маслото се добавя към края на самото месене. Първо замесвате тестото и когато му трябва доомесване се започва да се добавя на няколко пъти мазнината, може и масло+мас+олио, става още по добре. Намаслявате си ръцете, добавяте и месите, разпъвате и пак събирате. :)
13.04.2016 20:23
14
Emiliq
Emiliq
Здравейте! Маслото при яйцата ли се слага. Извинявам се за въпроса.
13.04.2016 16:12
9
2
Стела Церковска
Стела Церковска
На мен ми се получиха 3 броя :) Но явно е заради големината на самата форма :)
11.03.2016 13:10
6
1
Покажи всички подкоментари
Петя
Петя
Много ми е чудно как толкова много тесто ще се изпече във форма за кекс.
26.02.2016 15:48
3
8
1
Покажи всички подкоментари