Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Козуначени кифли от тефтера на баба

Козуначени кифли от тефтера на баба

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
"Ех, навремето баба какви козуначени кифли правеше, точно като тези"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • кисело мляко - 100 г
  • мая - 40 г
  • мас - 120 г свинска
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - 1 с.л.
  • швепс - 120 мл портокал
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 1 кг
  • шоколад - 200 г
  • маково семе - 1 пакет
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята в прясното мляко със захарта се разбърква и се оставя да шупне за 10 минути. Замесваме тесто с останалите продукти и с половината мас, другата половина е за измесването.

Покрива се с кърпа и оставяме на топло да втаса 1 час. Готовото тесто се разделя на две части и се разделя на топчета от 100 г. Всяко топче се разточва на елипса.

В широкия край поставяме чаена лъжичка шоколад и се навива на руло. Оставя се в тавата на разстояние - да бухне.

За втория вид оформянето е същото. Разточва се елипса, шоколад и навиваме руло. Двата края се срязват, като средата остава цяла. Усукват се и се прищипват отдолу. Виж снимката за оформянето.

Една част от кифлите вместо с шоколад поръсих с маково семе и захар. Наредени в намаслена тава оставяме да си почиват още 15 минути. После се намазват с разбития жълтък и поръсваме с кристална захар.

Фурната трябва да е загрята на 180 градуса. Печем кифлите до златисто около 25 минути (за всяка фурна времето ще е различно).

Много вкусни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: